• آیا تغییر در تغذیه به کنترل تشنج‌ها کمک می‌کند؟

غذاها می‌توانند عملکرد مغز را تغییر دهند؛ ولی اطلاعات معتبر برای توصیه‌های خاص، خیلی کم است. می‌دانیم که کاهش قند خون، در بعضی افراد می‌تواند موجب تشنج شود. به ویژه در افراد مبتلا به دیابت که انسولین زیادی دریافت می‌کنند. افراد مبتلا به صرع بهتر است که یک رژیم متعادل داشته باشید و وعده‌های غذایی را مرتب مصرف کنند.

  • آیا ویتامین‌ها، گیاهان یا آمینواسیدها می‌توانند به درمان تشنج‌ها کمک کنند؟

مطالعه‌های پژوهشی نتوانسته‌اند گزارشی را که به این مواد پاسخ داده اند، ثابت کند. گزارش‌های معدودی در چند مورد نادر، می‌تواند گمراه کننده باشد. ما نباید درمان‌های امیدوارکننده را نادیده بگیریم، ولی از طرف دیگر تا زمانی که اثبات محکمی برای یک مورد درمانی دیده نشده است، منطقی است که آن را نپذیریم. بیشتر مکمل‌های غذایی در واقع، دارو هستند. ممکن است بیشتر این مواد، هیچ تأثیر واقعی روی کنترل تشنج‌ها نداشته باشند؛ ولی عوارض جانبی داشته و گاهی خطرناک باشند.

  • آیا کمبود ویتامین، موجب بروز تشنج یا افزایش تشنج‌ها می‌شود؟

تنها ویتامین شناخته شده‌ای که می‌تواند منجر به بروز تشنج شود یا  کمبود آن، تشنج‌ها را افزایش دهد، ویتامین  B6 (پیریدوکسین) است. این کمبود معمولاً در نوزادان اتفاق می‌افتد و موجب تشنج‌هایی می‌شود که به سختی کنترل می‌شوند. در بعضی موارد، پزشک در حالی که از نوزاد  نوار مغز می‌گیرد، همزمان این ویتامین را به صورت وریدی تزریق می‌کند. اگر در نوار مغز، پیشرفتی ایجاد شود، نشان دهندۀ کمبود این ویتامین در بدن است. بعضی پزشکان هم برای کودکانی که تشنج‌هایشان به سختی کنترل می‌شود، ویتامین B6  تجویز می‌کنند اما هنوز مدرک معتبری برای این اثربخشی وجود ندارد.

  • آیا کمبود مواد معدنی در بدن، منجر به تشنج می‌شود؟

مواد معدنی از مواد مغذی ضروری بدن هستند. کاهش میزان مواد معدنی مانند سدیم، کلسیم، و منیزیم می‌تواند فعالیت الکتریکی سلول‌های مغزی را  تغییر دهد و موجب تشنج شود.

  • چه عواملی موجب کاهش میزان مواد معدنی در بدن می‌شود؟

کاهش مواد معدنی در بدن به ندرت اتفاق می‌افتد؛ مگر اینکه سوءتغذیۀ جدی اتفاق افتاده باشد. ولی عوامل زیر میزان مواد معدنی را در بدن تحت تأثیر قرار می‌دهند :

  • کاربامازپین ( تگرتول ) و اکس کاربازپین با مصرف بیش از حد آب، میزان سدیم خون را کاهش می‌دهند .
  • کاهش کلسیم معمولاً به دلیل بیماری‌های کلیوی یا اختلال‌های هورمونی اتفاق می‌افتد. کاهش میزان کلسیم معمولاً با کاهش میزان منیزیم مرتبط است.
  • کمبود منیزیم می‌تواند در اثر مصرف طولانی مدت الکل و تغذیۀ نامناسب پیش بیاید. کاهش میزان منیزیم می‌تواند منجر به تشنج شود و همچنین می‌تواند سطح کلسیم خون را کاهش دهد.
  • آیا لازم است من داروهای اضافه‌ای برای مواد معدنی مصرف کنم؟

افراد مبتلا به صرع به ندرت نیاز به مصرف موادی مانند سدیم، کلسیم و منیزیم برای کنترل تشنج خود دارند. اگر پزشک شما متوجه کمبودی در بدن شما شد و مشکل دیگری در میان نبود، منطقی است که برایتان مکمل‌های معدنی تجویز کرده یا در رژیم غذایی‌تان تغییری ایجاد کند.  مصرف میزانی از مکمل‌های معدنی می‌تواند عوارض جانبی داروهای ضدتشنج را در طولانی مدت کاهش دهد.